Amenajare Casa B: interviu Arhitect Iustina Rangu, AIR Design

Designul interior al unei clădiri poate avea un impact semnificativ asupra experienței utilizatorilor săi. Un interior bine proiectat poate îmbunătăți funcționalitatea și fluxul unui spațiu, poate crea o anume atmosferă și poate spori atractivitatea estetică generală a locuinței.

În amenajarea acestui duplex, un aspect important a fost crearea de spații care sunt adaptate nevoilor și preferințelor ocupanților. Aceasta a implicat proiectarea de spații funcționale pentru activități specifice, cum ar fi gătitul, lucrul sau relaxarea, păstrând proporțiile vizuale și optimizând fiecare încăpere.

O avem alături într-un interviu pe Arhitect Iustina Rangu, de la AIR Design, cea care a planificat, proiectat și coordonat întreaga amenajare a lui.

Bună, Iustina. Ne bucurăm să te avem alături și îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră.

R: Vă mulțumesc pentru invitație!

Am așteptat cu nerăbdare acest interviu, fiindcă ne doream să aflăm mai multe despre perspectiva ta ca arhitect în proiectele de interior actuale.

R: Îmi face plăcere să mă alătur discuției despre designul contemporan de interior, în mod special despre Casa B, la care am lucrat împreună.

Cât de mult contează experiența și studiile tale arhitecturale în proiectarea unui spațiu interior? Unde intervine plus-valoarea pentru beneficiar?

R:  Cu background în proiectarea de arhitectură, viziunea asupra spațiului este puțin diferită. Având experiență în proiectarea clădirilor dar și în restaurare, ochiul mi-e format pentru funcționalitatea spațiului,  fluiditatea circulațiilor, o proporție corectă a încăperilor. Orice disfucnționalitate din acest punct de vedere va fi observată din start și vom căuta soluții pentru a optimiza spațiul, chiar în lipsa modificărilor planimetrice.

Într-o notă ludică, aș spune că arhitectul și designerul vin la pachet, “2 în 1”. Într-un proiect ideal, proiectarea de arhitectură ar merge mână în mână cu designul interior. Dar cum acest lucru se  întâmplă mai rar, sau avem de-a face cu renovări, reabilitări, se ajunge la reconversii și recompartimentări, care necesită pregătirea, viziunea și avizarea unul arhitect.

Care sunt provocările cu care se confruntă cel mai des clienții tăi, înainte să apeleze la serviciile tale? Sau ce crezi că îi determină să contacteze un specialist?

R: Deși la debutul unui proiect de amenjare cei mai mulți sunt încrezători că îl vor duce până la capăt singuri, toate deciziile și căutările ajung să fie copleșitoare. Dificultatea alegerilor și a urmăririi unui concept unitar îi determină să caute ajutor specializat.

Unii aleg de la început ajutor, apreciind beneficiile unui proiect de design interior întocmit de un specialist: timp câștigat, reducerea costurilor per total, reducerea situațiilor generatoare de stres, obținerea la final a unui spațiu plăcut, funcțional, potrivit stilului de viață.

Un nou tip de client este acela care pregătește spații pentru închiriere/vânzare. Acesta este conștient de plus valoarea adusă de designul specializat, crescând astfel și valoarea de piață a imobilului.

Este reprezentarea 2D a proiectului un pas suficient pentru a începe amenajarea propriu-zisă?

R: Amenajarea în plan este punctul de început al proiectului. Acum stabilim recompartimentările, fluxurile corecte de circulație, poziționarea și gabaritul general al mobilierului.

Pentru cei care au un concept clar al amenajării, sau un simț artistic dezvoltat, un ajutor în amenajarea planimetrică a spațiului poate fi suficient pentru a da un bun start proiectului.

Alți beneficiari vizualizează mai greu un spațiu, necesită un proiect complet, cu imagini tridimensionale fotorealiste (randări), pentru a fi convinși că direcția în care se îndreaptă este cea corectă. Sau pur și simplu nu au timpul necesar pentru a se ocupa de o amenajare, preferând să lase acest lucru în seama specialistului.

Ce alți pași consideri a fi important de bifat până la implementarea proiectului?

R: Colaborarea pornește cu discuțiile preliminare pentru a clarifica cerințele și dorințele beneficiarului, problematica spațiului. Cel mai important lucru este o comunicare eficientă între client și architect, cu deschidere și curiozitate reciprocă.

Stabilirea amenajării în plan și a planșelor de ambientare (moodboarduri) cu propuneri cromatice, texturale și stilistice, care stabilesc direcția generală a proiectului este următorul pas.

După acest start, se pregătesc propuneri tridimensionale, pentru vizualizarea spațiului.

Se aleg tipurile de finisaje, materialele și culorile pentru mobilier și textile.

Proiectul tehnic pentru execuția pe șantier este foarte important. Acesta conține planșe electrice, sanitare, detalierea placărilor ceramice sau a altor tipuri de finisaje utilizate: placări 3D, riflaje, tapet, etc.

Listele de cumpărături sunt predate beneficarului, dar există și opțiunea comenzii directe către furnizor.

Implementarea proiectului se poate face cu sau fară implicarea beneficiarului, existând și varianta unei predări “la cheie”.

Un aspect important este stabilirea colaboratorilor pentru execuție finisaje, mobilier.

Prefer să lucrez prin colaboratorii personali, având certitudinea unei lucrări de calitate. Dar pot veni și din partea beneficiarului, cu recomandarea unei colaborări doar cu echipe de încredere, bazate pe experiențe personale sau vizualizarea lucrărilor executate.

Țin să punctez din nou importanța contractării unui specialist cât mai devreme în procesul de amenajare, pentru un rezultat optim.

Cel mai recent proiect la care am colaborat împreună a fost amenajarea Casei B, un duplex de 100 mp. Cât de importantă a fost funcționalitatea și fluiditatea în acest spațiu?

R: Programul de locuire într-un oraș cum este Clujul, cu o piață imobiliară activă, presupune limitarea suprafețelor de locuit. Apartamentele sau locuințele individuale, cu suprafață desfășurată pentru 3-4 dormitoare, de cele mai multe ori se încadrează în 70-120mp. Aici intervine creativitatea și măiestria arhitectului în a asigura spațiu suficient, atât pentru acitivitățile zilnice cât și pentru depozitarea necesară, creând o locuință funcțională, cu aspect plăcut și aerisit.

Cât de important este iluminatul într-un proiect și cum se diferențiază de la o încăpere la alta?

R: Fie că vorbim despre lumina naturală sau iluminatul artificial, acest criteriu poate schimba total înfățișarea unui camere.

Dacă lumina naturală nu este suficientă, asigurăm o luminozitate a spațiului prin culori, materiale lucioase, oglinzi și o sursă de iluminat suplimentară, dacă este cazul.

În privință luminii artificiale, orice încăpere are nevoie de 2-3 tipuri de iluminat. De exemplu, pentru un living, vom avea iluminatul general, de cele mai multe ori centrat în spațiu. Va fi completat de iluminat ambiental: un lampadar, o veioză, benzi LED poziționate strategic. Lumina de accent, cu orientare specifică, poate aduce un plus decorativ și pune în valoare un element importat al amenajării: un obiect de artă, o piesa de mobilier de designer.

Culoarea luminii ține de funcția spațiului dar și de preferințele personale. În general, vom utiliza lumina mai rece în spațiile de lucru, în băi; lumina caldă în dormitoare, iar lumina ambientală în living, pentru a induce starea de odihnă și relaxare.

În care spațiu și-au pus cel mai tare amprenta beneficiarii? Unde au intervenit cel mai mult cu solicitări și idei?

R: Dacă în zona de zi am mers pe un mobilier minimal, cu accent pe confortabil, bucătăria a avut cerințe specifice. E o familie în care se gătește, cu bucurie, împreună. De aici dorința de a crea un echilibru între utilitar, plăcut, spațiu generos.

Un design interior perfect al bucătăriei are un impact pozitiv asupra vieții tuturor membrilor familiei. Cum ai fuzionat elementele vizuale cu cele de depozitare, creând în același timp un flow optim al acestei zone?

R: Configurația bucătăriei a permis o organizare în “L” a mobilierului, cu un loc de masă de familie, poziționat în centru. În același timp, planimetria mobilierului atenuează efectul de tunel din camera îngustă și lungă. Lumina liniară, cu spoturi pe șină, asigură iluminarea eficientă a blatului de lucru.

Mobilierul este gândit în așa fel încât aspectul să rămână “curat”, cu electrocasnice încorporabile, iar electrocasnicele mici ascunse în dulapuri, inclusiv cele cu utilizare zilnică: cafetieră, prăjitor.

Dulapurile înalte permit depozitarea alimentelor, atenuând lipsa unui spațiu separat de depozitare, tip “cămară”.

Cromatica simplă, grej deschis, cu fibră de lemn, păstrează luminozitatea spațiului.

Prin ce element comun ai unit toate spațiile proiectului? Cromatic, Textural?

R: O cerință importantă a fost de a avea un spațiu luminos, primitor. Ferestele mari ne-au ajutat în aceasta privință. Am completat cu  o cromatică deschisă, o pardoseală caldă, unitară, cu aspect de stejar, continuată la nivelul scărilor.

Fiind o familie tânără, energică, s-a simțit necesitatea unui accent de culoare, în acord cu restul spațiului. Am utilizat verdele mentă în diferite tonalități, o culoare plăcută dar nu agresivă, regăsit în majoritatea spațiilor locuinței: peretele accent din locul de masă, canapeaua din living, faianța brick din baia de serviciu, dulapul matrimonial, pictura murală din camera copilului.

Un alt element unificator este catifeaua. Draperii cu textură plăcută și elegantă, în același timp îmbogățesc decorul în spațiile de zi dar și în dormitoare. Cu ajutorul OSO Decor am găsit materialele și culorile perfecte pentru Casa B.

Wow. Sună foarte bine tot ce ne-ai împărtășit. Felicitări pentru acest proiect și mult succes în cele care vor urma!

Vă mulțumesc pentru apreciere, implicare și sprijin în realizarea visului clienților noștri!